Новини

ОНЛАЙН обучение на кариерни консултанти по програмата GCDF

GCDF online training - Dec 2020

Фондация на бизнеса за образованието организира ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ по кариерно консултиране, което ще се проведе през декември 2020 и януари 2021 (датите ще бъдат уточнени допълнително). Насочено е към специалисти от частния и неправителствения сектор, както и публични организации (Центрове по кариерно ориентиране / подкрепа за личностно развитие, общини, бюра по труда, училища и др.).
 
Обучението се провежда по международната програма Global Career Development Facilitator, по която от 2005 г. досега у нас са обучени над 1000 специалисти, практикуващи в средното и висшето образование, бизнеса, неправителствени организации и институции. Освен в България, програмата се прилага в Румъния, Македония,  Гърция, Турция, Кипър, Германия, Португалия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Китай, Япония, Тайван и др. Повече информация за сертификата можете да намерите на: http://bulgaria.nbcc.org/bg/ (на български).

Обхващат се следните теми:

 • Теории за кариерното развитие
 • Оказване на съдействие и мотивиране на клиентите 
 • Процес на оценяване в кариерното консултиране
 • Определяне на цели и изготвяне на план за действие 
 • Реализация на програми за кариерно развитие
 • Умения за ефективна комуникация и презентиране
 • Пазар на труда и умения за заетост
 • Маркетинг на кариерните услуги
 • Нови технологии и иновативни инструменти в консултирането
 • Етични и правни въпроси. Супервизия.

Общата продължителност на обучението е около 3 месеца и включва следните етапи: 

 • Уебинар 1 (декември 2020, с продължителност 2 дни): лекционна въвеждаща част и практически модули.
 • Дистанционна подготовка (един месец): теоретични материали и упражнения, обратна връзка от обучител. 
 • Уебинар 2 (януари 2021, с продължителност ден и половина): практически модули.
 • Дистанционна подготовка (месец и половина): работа с клиент и описание на казус, обратна връзка от обучител.
 • Сертифициране на участниците, които успешно са приключили обучението си.

Водещ на обучението е Наталия Николова - психолог и обучител, с богата специализация и практика в сферата на личностното развитие, кариерно консултиране и човешките ресурси. По време на цялото обучение тя ще бъде на разположение на обучаемите за споделяне на опит, обратна връзка и насоки. 

Таксата е 480 лв. с ДДС и включва 120 часа обучение, материали и супервизия и издаване на международен сертификат, валиден за период от 5 години. 

Изисквания към кандидатите:

 • да са завършили висше образование, мин. квалификационна степен "Бакалавър"; 
 • да притежават опит в консултиране, информиране, обучение и работа с клиенти (мин. 120 часа) или възможност да го придобият преди края на обучението.

Записване - до 20.11.2020 на имейлТози имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Местата са ограничени. Молим желаещите да изпратят кратка информация за себе си, професионалния си опит и мотивацията си за участие в обучението, както и имейл и телефон за връзка.

Фондация на бизнеса за образованието е лидер в областта на кариерното развитие през целия живот в България с множество инициативи, сред които изграждането на университетски кариерни центрове, училищни клубове Кариера в цялата страна, създаване на Национална програма по кариерно ориентиране в училище, магистърски програми по кариерно ориентиране, популяризиране на студентските стажове и ученическите практики и над 50 международни проекта, насочени към личностното и кариерното развитие. 

 

Онлайн среща по проект Career Skills

Career Skills Project online meeting 290920

На 29.09.2020 партньорството по проект Кариерни умения (Career Skills Project) проведе онлайн среща, на която беше обсъден напредъкът и бяха планирани следващите дейности.

Инициативата има за цел да помогне на хората от всички възрасти да разберат, оценят и развият своите умения за управление на кариерата чрез общоевропейска платформа за кариерни умения - Career Skills Platform. 

3-годишният проект по програма KA3 на Европейската комисия се координира от Фондация на бизнеса за образованието и включва Финландския институт за образователни изследвания към Университета в Ювяскюля, Международната мрежа Réseau International des Cités des Métiers базирана във Франция, VHS-Cham в Германия, гръцкия Институт за развитие на предприемачеството (IED) и Aspire-igen in the UK.

До този момент партньорите създадоха платформата за кариерни умения https://app.career-skills.eu/, включваща:

Партньорите проведоха проучване сред експерти по кариерно ориентиране във всяка страна, за да валидират подхода и създадените резултати. Бяха събрани изключително положителни коментари, както и редица полезни препоръки.  

До края на годината платформата ще бъде преведенa на всички езици и официално представенa на събития в партньорските държави. 
След това партньорите ще разработят и безплатен онлайн обучителен курс, чрез който всеки ще може да подобри своите кариерни умения в 12-те теми, идентифицирани в Каталога. 

За повече информация вижте сайта на проекта https://career-skills.eu/. 
Последвайте ни и във Facebook, където ще откриете актуални новини и полезни ресурси https://www.facebook.com/Career.Skills.Project.

Erasmuslogo horisonal

Project No:612877-EPP-1-2019-1-BG-EPPKA3-PI-FORWARD

Успешно приключи тригодишният проект Level Up

Краят на една ера! Успешно приключи тригодишният проект Level Up, който имаше за цел да популяризира ползите и възможностите, които дава професионалното образование и обучение сред младите хора, на които предстои да направят кариерен избор.

Level Up final meeting

Проектът включваше 7 водещи кариерни, технологични и обучителни организации: Aspire-Igen Group - Великобритания (координатор), Caped Koala - Великобритания, Cork Institute of Technology– Ирландия, The Government Office of Békés County – Унгария,Фондация на бизнеса за образованието– България, Sataedu – Финландия and VHS Cham– Германия.

Създадохме мобилна игра Level Up to VET, която запознава младежите с 6 професии: автомобилен механик, спортен масажист, фризьор и козметик, помощник-готвач и социален асистент.

Level Up game 2

Приложението е свободно достъпно на 5 езика за Android и IOS.

В допълнения сайтът към играта предлага полезна информация за пазара на труда - търсене, заплащане, прогнози за развитие в следващите години.   

Level Up website

Консорциумът също така подготви електронна книга с най-добри практики за приложение, основано на игри, в кариерно ориентиране, насърчаващо предимствата на този подход, което прави ученето по-привлекателно за учениците. 

Level Up Ebook

Level Up беше изключително актуална и удовлетворяваща инициатива, която също се оказа полезна за младите хора и практикуващите кариерно ориентиране. Ето някои от отзивите, получени от потребителите:

 • „Харесва ми идеята да комбинирам игра с придобиване на нови знания. Всъщност тази игра може да хвърли нова гледна точка върху учащия, който не знае какво иска да направи. "
 • „Информацията за професиите е представена по интересен начин.“

 • „Научих полезна информация за различни работни места; също - въпросите са лесни и подходящи за учениците и дават преглед на различните професии и ползи от ПОО. “

 • „Самата игра е много атрактивна, но допълнителните ресурси в сайта са доста полезни.“

 • „Вълнуващо е да бъдеш част от нещо толкова иновативно и модерно! Ще популяризирам играта сред учениците, с които работя, и мисля, че ще им бъде много полезно при вземането на бъдещи решения. Поздравления за целия екип!“

За повече информация вижте проектния уебсайт и страницата ни във Facebook.

 Erasmuslogo horisonal SMALL

 Проектът се финанира с подкрепата на Европейската комисия. 
No: 2017-1-UK01-KA202-036643.

Още статии ...